Voor wie?
Het ketogene dieet is geschikt voor de aanpak van een groot aantal aandoeningen (mede) veroorzaakt door de Westerse leefstijl.
Bij veel aandoeningen is er sprake van sterk schommelende bloedsuikers, verhoogde insuline aanmaak en/of insuline resistentie.
Het te vaak én te veel eten van koolhydraten is van grote invloed op onze bloedsuiker- en insulinehuishouding.
Epilepsie
Het meeste en beste onderzoek naar de effecten van het ketogene dieet is gedaan bij kinderen (en volwassenen) met (onbehandelbare) epilepsie.
Het ketogeen dieet voor (onbehandelbare) epilepsie heeft een goede wetenschappelijke basis.
Chronische aandoeningen door insulineresistentie
Insulineresistentie wordt gedefinieerd door een verminderde respons op een bepaalde concentratie insuline: je cellen zijn niet meer zo gevoelig voor insuline.
Hier kan glucose niet meer zo makkelijk de cel in voor energie (ATP) productie. Gevolg is dat er meer glucose in het bloed achterblijft.
Langdurig verhoogd glucose en insuline is schadelijk voor het lichaam.
De oorzaak is meestal het te veel en te vaak eten van koolhydraten maar ook een chronisch actief immuunsysteem en/of stresspatroon spelen hier een belangrijke rol in.
Omdat het grootste deel van de koolhydraten uit de voeding wordt opgenomen en als glucose in de bloedsomloop terecht komt, is het duidelijk dat mensen met insulineresistentie een probleem hebben met het verwerken van glucose.
Je kunt insulineresistentie zien als koolhydraatintolerantie, dan is het logisch om koolhydraten te beperken, net zoals je gluten beperkt bij een glutenintolerantie.
Wanneer koolhydraten in de voeding worden beperkt tot een niveau waarbij het voornamelijk verbrand wordt, en niet in vet wordt omgezet, kunnen de symptomen van insulineresistentie verminderen of op den duur kunnen ze zelfs volledig verdwijnen.
Chronische aandoeningen door insulineresistentie zijn o.a.:
- Overgewicht/obesitas
- Metabool Syndroom
- Diabetes type 2
Het ketogeen dieet kan verder (mogelijk) van waarde zijn bij o.a.:
- Diabetes type 1
- Hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Jicht
- PCOS
- Erectiele disfunctie
- Mannelijke kaalheid
- Vergrote prostaat (Benigne Prostaathyperplasie)
- Multiple Sclerose
- Ziekte van Parkinson
- Ziekte van Alzheimer
- Traumatisch hersenletsel
- Migraine
Wetenschappelijke onderzoeken naar ketogene therapie bij genoemde aandoeningen zijn niet altijd uitgevoerd.
Niet overal is keihard wetenschappelijk bewijs voor geleverd middels onderzoek bij mensen.
Maar gezien de gemeenschappelijke factor (verstoring van de insuline- en glucosehuishouding) die bij vaak gezien wordt bij deze aandoeningen, kan het ketogene dieet toch mogelijk van meerwaarde zijn.
Wil je starten met het ketogene dieet? Klik dan hier!