Je bekijkt nu Overvloed en schaarste

Nu ik een tijdje regelmatig aan het onderbroken vasten ben en nu het 5:2 vastendieet volg besef ik mij steeds meer dat we leven in een maatschappij waar voedselschaarste niet meer bestaat. Sterker nog: er is een enorm overvloed. Overal is eten te krijgen, soms voor hele lage prijzen op elke hoek van de straat. En meestal is dit niet het gezondste voedsel helaas.
Ik verbaas me soms over de lange rijen bij bijvoorbeeld de McDrives. Bijna 24 uur per dag kun je op ontzettend veel plekken fastfood krijgen. Voedsel wat wel vult maar niet voedt! Sterker nog het berooft je lichaam van cruciale voedingsstoffen.
Als je af en toe lekker geniet van een patatje met is dat natuurlijk helemaal prima, zeker als je verder gezond leeft en eet kun je dat makkelijk aan.

Tijdens het 5:2 vastendieet eet je twee dagen per week maar 600 calorieën. Dat is bijvoorbeeld het volgende op 1 dag: twee eieren, 1 appel, 1 avocado, 1 banaan en 100 gram gerookte zalm.
Ik heb hiermee een doel voor ogen: een paar kilo afvallen.
Het is vooral mentaal best uitdagend soms, want je wordt geconfronteerd met hongergevoelens. Gevoelens die wij door de enorme overvloed eigenlijk niet meer kennen.

Als we tegenwoordig “honger” ervaren, pakken we wat uit de kast, trekken wat uit de automaat of gaan naar de supermarkt. Vaak zijn dit snelle koolhydraten, dus binnen een paar uur hebben we weer “honger”. En dat gaat zo dag in dag uit door, waardoor we meer koolhydraten binnenkrijgen dan we verbranden.
De koolhydraten die je teveel binnenkrijgt worden onder invloed van het hormoon insuline vrijwel direct opgeslagen als vet. Vet is dus opgeslagen energie voor later, voor als er eventjes wat minder voedsel beschikbaar is, zoals vroeger nog wel eens het geval was.
Zeker eeuwen geleden toen we nog jager/verzamelaars waren. Dan moest je eerst op jacht in de ochtend. Soms ving je niks en had je gewoon niks te eten.

Eigenlijk een heel mooi systeem dus, maar omdat er zoals gezegd nauwelijks tekorten aan voedsel zijn in onze huidige Westerse maatschappij schiet het zijn oorspronkelijke doel voorbij en worden heel veel mensen (en ook steeds meer kinderen) steeds zwaarder.
Omdat we met zijn allen zoveel eten (vooral koolhydraten en slechte vetten) en dit niet direct verbranden is er zoveel overgewicht!

Vooral als je langdurig veel te veel suiker en andere snelle koolhydraten eet (en drinkt) komt je lijf in een staat die insulineresistentie heet. Je miljarden lichaamscellen zijn dan niet meer gevoelig voor het hormoon insuline, waardoor het suiker in je bloed (glucose/bloedsuiker) niet meer in de cel zelf kan komen. Glucose (maar ook vet) wordt in je cellen “verbrandt” t.b.v. energieproductie.
Omdat de glucose je cellen niet meer in kan, blijft het in je bloed rondstromen. Je lichaam gaat steeds meer insuline produceren, waardoor suikers en koolhydraten nog sneller worden opgeslagen als. Je bent dan aardig richting diabetes type 2 aan het gaan.

Door jezelf af en toe “schaarste” te laten ervaren voorkom je een hoop ellende in de toekomst!
Wil je weten hoe je jezelf “schaarste kunt laten ervaren? Neem dan gerust contact op!

https://www.yhab.nl/

ps. Ik besef mij terdege dat er helaas ook in Nederland best veel mensen wonen die wel echte schaarste ervaren omdat ze van 50 euro per week moeten rondkomen of door ziekte of werkloosheid het financieel zwaar hebben, deze blog gaat uiteraard NIET over deze groep mensen.