Met grote verbazing zag ik deze week de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum verschijnen. Nu was ik al helemaal geen groot fan van de oude Schijf, maar nu maakt het Voedingscentrum het wel heel bont in mijn ogen.
Vlees, vis, ei
Je “mag” nog maar één keer per week vlees (niet te veel), ei of vis. Dan blijven er nog vier dagen in de week over toch? Dan moet je vleesvervangers gaan eten ofzo?
Hoe kom je dan aan voldoende volwaardige eiwitten met een compleet aminozuren profiel?
Je “mag” wel zuivel maar zeker niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid?
Maar sojadrink of -yoghurt is wel goed, soja wat vaak genetisch gemanipuleerd (GMO) ? Soja wat zeker bij jonge vrouwen hormoon verstorend kan werken?
Bak met verzadigde vetten!
Het meest opvallende advies, wat volgens mij ook in de oude Schijf stond is toch wel “Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten.” Het gaat hier om industrieel gemaakte en bewerkte vetten vol omega 6. De verhouding omega 6:omega 3 is bij de meeste mensen al veel te hoog, dat wordt door dit te eten niet beter. Bakken doe je naar mijn mening het beste in verzadigde vetten als roomboter, ghee of kokosolie. Puur natuur, zoals we dat al heel lang eten.
Groente en fruit
Het volgende advies is “Neem veel groente en fruit, kies vooral voor klimaatvriendelijk”. Op zich lijkt daar niks mis mee. Wat wel handig zou zijn is dat de supermarkten dan niet, om maar wat te noemen, sperziebonen uit Marokko importeren. Daarnaast is het maar de vraag of (heel veel) groenten en fruit voor iedereen altijd even gezond zijn. Wel eens van anti-nutriënten gehoord? Omdat een plant niet kan wegrennen bij gevaar, produceert het o.a. bepaalde in potentie giftige stoffen. Best veel mensen kunnen hier slecht tegen en doen het veel beter op een carnivoor dieet, waarbij je helemaal geen groente of fruit eet.
Kommer en kwel
Is het allemaal kommer en kwel? Nee, dat ook weer niet. Het advies “ga voor dranken zonder suiker”, daar kan ik best mee leven. Maar de opmerking eronder “Kraanwater is het meest duurzaam”, daar krijg ik dan weer een beetje de kriebels van. Alles moet duurzaam zijn, terwijl TATA Steel rustig doorgaat met uitstoot van een boel ellende om maar een voorbeeld te noemen.
Het advies “Eet elke dag een handje ongezouten noten” is heel ok. Ook hier kan het verhaal van de anti-nutriënten een rol spelen bij sommige mensen.
Onafhankelijk
Ik krijg heel erg het gevoel dat het Voedingscentrum niet zo onafhankelijk is als dat ze beweren.
Je wordt wel heel erg richting plantaardig, klimaat neutraal en milieuvriendelijk gedirigeerd. Op zich is daar niks mis mee, maar het moet niet de overhand nemen.
Overgewicht
Een ander nieuwsbericht geeft aan dat in 2050 2 op de 3 Nederlanders overgewicht heeft!
Ongeveer 50 jaar terug, toen vlees, vis, kip, eieren en roomboter nog de norm was, was er heel veel minder ziekte en overgewicht. Naar mate de hoeveelheid genuttigde koolhydraten uit ultra processed food toeneemt, zie je ook het overgewicht toenemen.
Hoog insuline
Waarom? Te veel koolhydraten betekent een hoog insuline, het vetopslag hormoon! Eet je minder koolhydraten en meer (dierlijke!) eiwitten en gezonde vetten dan betekent dat minder insuline dus minder vetopslag. Dit is een hele simpele benadering van een werkelijkheid die veel complexer is natuurlijk. Maar in de basis is dit volgens mij wat de oorzaak is van de obesitas en suikerziekte epidemie.
Wil je NIET volgens de Schijf van Vijf eten?
Iets wat ik je heel erg aanraad, dan help ik je hierbij graag.
Frank Gerards
Orthomoleculair en Ketogeen Therapeut en Slaapcoach
www.yhab.nl/contact of 06 41 87 78 44