Je bekijkt nu Ik eet wel elke week kibbelingen of vissticks!

Als mensen bij mij op consult komen vraag ik ze een zeer uitgebreide vragenlijst in te vullen. Een van de vragen uit de lijst is of er regelmatig (vette) vis gegeten wordt. Ik lees heel vaak dat dat niet het geval is maar dat er wel kibbelingen of vissticks gegeten worden. Kibbelingen en vissticks zullen ongetwijfeld heel lekker zijn maar het zijn geen goede voorbeelden van gezonde (vette) vis.

Ten eerste worden kibbelingen meestal gebakken in zonnebloemolie. Je eet vette vis vooral voor de gezonde en essentiële omega 3 vetzuren, die je lichaam niet zelf aan kan maken. Zonnebloemolie is daarbij een grote bron van omega 6 vetzuren. Omega 6 krijgen de meeste mensen al in overvloed binnen via brood, koekjes, chips of andere ultra bewerkte voeding. Te veel omega 6 t.o.v. omega 3 is erg schadelijk voor de gezondheid!

Ten tweede worden kibbelingen en vissticks voorzien van een laag paneermeel, wat koolhydraten bevat en snel verbrand. Ook worden de vetten sterk geabsorbeerd door de paneermeel waardoor je nog meer omega 6 binnen krijgt.

Ten derde zijn vissticks in mijn ogen een voorbeeld van bewerkte voeding. Ja, het bevat ook nog een beetje vis maar vaak is dat witvis wat niet heel vet is van nature. Het lijkt niet meer op de vis zoals die in de natuur voorkomt. Dat laatste geldt ook voor kibbelingen.

Omega 3 index test

Kortom de meeste mensen in mijn praktijk hebben een behoorlijk omega 3 tekort, of eigenlijk een te lage omega 3 index. Een omega 3 index wordt bepaald aan de hand van wat druppels bloed uit je vinger. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid vetzuren in de rode bloedcellen en ook naar de verhoudingen daar tussen.

Met een hoge omega 3 index tussen de 8 en 12% loopt je aanzienlijk minder risico op hart- en vaatziekten. Een omega 3 index boven de 8% zorgt voor een lagere en een regelmatige hartslag en lagere ontstekingswaarden. Ook de kwaliteit van de vetzuren in het bloed zal beter zijn. De vetafzetting en plaquevorming in de kransslagaders neemt minder snel toe, waardoor het risico op een hartinfarct daalt.

Wat is dan gezonde vette vis?

Sardientjes, ansjovis, haring, zalm en makreel zijn gezonde vette vissoorten.

Het Voedingscentrum raadde dit altijd 2x per week aan maar heeft dat verlaagd naar 1x per week.
Waarom? Omdat veel vissen zijn verontreinigd met zware metalen zoals kwik.
Daarnaast is vooral gekweekte zalm waarschijnlijk niet het gezondste voedsel wat er is, omdat ze vaak preventief antibiotica krijgen en niet passend voedsel eten.
Ik adviseer mensen vaak haring van de markt, sardientjes en ansjovis te eten. Hoe kleiner de vis hoe minder de stapeling van zware metalen.

Omega 3 suppletie

Met maar 1x per week vette vis wordt het erg lastig om een goede omega 3 index te halen, daarom is suppletie nodig bij veel mensen. Visolie suppletie wordt gezuiverd waardoor de toxische stoffen er grotendeels uitgehaald worden. Dit is overigens niet bij alle visolie suppletie het geval. Kijk daarom altijd naar de TOTOX waarde.

Dus eet je helemaal geen vis of alleen kibbelingen/vissticks? Dan is het nuttig om de omega 3 index te laten bepalen. Zeker als er lichamelijke of mentale klachten spelen. Voor meer info: https://www.yhab.nl/omega-3-indextest/

Wil je meer weten over zuivere omega 3 visolie suppletie? Neem dan contact op via www.yhab.nl/contact of 06 41 87 78 44