Je bekijkt nu Ketogene leefstijl

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik erg goed ga op het verminderen van koolhydraten in mijn voeding. Vooral granen zoals tarwe en rogge bevatten veel koolhydraten en ook gluten. Als ik alleen gluten al verminder heb ik veel meer energie en ben ik helderder in mijn hoofd.
Ergens las ik dat er niet zoiets bestaat als essentiële koolhydraten, zonder eiwitten en vetten kun je absoluut niet leven maar met fors minder koolhydraten kunnen wij als soort prima functioneren.

Je lever kan zelf glucose maken, als het via de voeding niet binnen komt!
Ja, natuurlijk hebben koolhydraten nut en zijn ze goed voor je darmflora, maar dan betreft het meestal koolhydraten uit groente, fruit, knollen en peulvruchten.
Koolhydraten hebben ook de meeste invloed op je bloedsuiker en insuline afgifte, eiwitten doen dat al veel minder en vetten nauwelijks.

De meeste mensen eten én drinken de hele dag door koolhydraten. Stel je eet 6 x wat en je drinkt ook 6 x iets met koolhydraten erin (frisdrank, koffie met suiker). Dan gaat je bloedsuiker 12 x omhoog en moet je alvleesklier 12 x insuline maken, vaak wordt te veel insuline gemaakt waardoor je bloedsuiker te sterk daalt waardoor het onder een bepaald nivo komt. Je hersenen schreeuwen dan als het ware “JE MOET NU ETEN”, want je hersenen bewaken heel veel in je lijf en dus ook de bloedsuiker waardes. Het blijkt dat een continue stijgende en dalende bloedsuiker- en insulinespiegel bij veel chronische ziektes een onderliggende factor is. Denk hierbij aan overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en chronische vermoeidheid. Ook bij neurologische aandoeningen als migraine, dementie en depressie wordt vaak een verstoorde glucose- en insulinehuishouding waargenomen.

Vergelijk het leven van nu even met het leven van de oermens. De oermens die geen granen at, geen supermarkt kon bezoeken, niet de hele dag zat en geen centrale verwarming had. Die oermens leefde van de jacht en het verzamelen van o.a. knollen, bessen, noten en zaden. Een paar keer per jaar als het fruit rijp was at de oermens heel veel koolhydraten, zeker als er ook honing gevonden werd. Tijden van overvloed werden afgewisseld met tijd van schaarste.

In tijden van overvloed werd dus enorm veel koolhydraten gegeten, wat het lichaam opslaat als vet. Vet wat als energievoorraad voor de tijden van schaarste diende. Als je dagen niks eet, schakelt je lichaam van suiker naar vetververbranding over: een overlevingsmechanisme! Zouden we dat niet kunnen dan zouden we niet lang meer leven denk ik. Dat omschakelingsmechanisme is een prachtig systeem wat de natuur ons heeft meegegeven.

Het probleem van tegenwoordig is echter dat er voor de meeste mensen geen schaarste meer is!
We kunnen de hele dag door eten en drinken. Overal is eten te krijgen, op elke moment van de dag (en nacht). Ook is het voedsel vaak enorm hoog in koolhydraten, suikers, slechte vetten en willen we steeds vaker steeds meer eten (en drinken).
En ja als je te vaak te veel van het niet-natuurlijke voedsel eet en daarbij ook nog eens niet tot weinig beweegt dan komt het omschakelingsmechanisme om de hoek kijken. Overtollige koolhydraten worden opgeslagen in de energievoorraden. Meestal is dat op het buikgebied, maar ook op de benen, billen, dijen en armen kan vet worden opgeslagen.
Veel vetopslag zorgt voor overgewicht, héél véél vetopslag zorgt ervoor dat je hormonaal zo verstoord raakt dat je hersenen denken dat je doodgaat van de honger! Je kunt dan de hele dag door wel eten, je raakt niet meer verzadigd. Je kunt dan in een soort vicieuze cirkel komen, waarbij hulp van buiten nodig is. Ook wordt je lijf door het overschot aan bloedsuiker resistent voor insuline: insuline resistentie. Dat kan overigens ook voorkomen bij mensen zonder overgewicht, want ook factoren als te veel stress en te weinig goede slaap spelen een rol hierbij.

Als je dit leest hoe simpel is het dan eigenlijk om de link naar (een overmaat aan) koolhydraten te leggen. Hoe logisch is dan het dan eigenlijk om de voedingscomponent die toch wel voor een groot deel verantwoordelijk is voor opslag van vetten te verminderen in de voeding?

Door low carb of ketogeen te eten, verminder je je koolhydraten inname en verhoog je de inname van eiwitten en gezonde vetten. In mijn ogen pak je dan de echte oorzaak aan!

Dus heb je overgewicht, diabetes type 2, migraine, acné, depressie, beginnende dementie, Parkinson etc.? Begin dan eens te minderen met koolhydraten uit brood, pasta, rijst, koekjes, frisdrank etc.
En verhoog je eiwit- en vetinname.

Meer weten over een ketogene leefstijl: https://www.yhab.nl/ketogeen-dieet/