Je bekijkt nu Ja maar ik slaap op zondag toch uit?

Het schijnt dat 20-25% van de Nederlanders slaapproblemen ervaart. Slaapproblemen kunnen zich voordoen als:

– slecht in slaap kunnen komen
– ’s nachts vaak wakker worden (en niet meer in slaap kunnen vallen)
– Vaak heel vroeg wakker worden
Vaak zie je een combi van bovenstaande slaap issues bij mensen.

Ik heb zelf ook helaas periodes dat ik erg slecht slaap, ik ben dus ervaringsdeskundige. Slaap is een heel bijzonder iets, we doen het misschien wel een derde van ons leven. In mijn ogen is het een eerste levensbehoefte naast water, voedsel en zuurstof. We kunnen niet zonder!

In de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar slaap. Slecht slapen wordt vaak gezien bij mensen met psychische aandoeningen zoals depressie, burn-out of bipolariteit. Maar ook bij mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Of de slaapissues dan de oorzaak of het gevolg zijn is vaak niet helemaal duidelijk. Maar dat er een relatie is, staat wel vast.

Tijdens mijn opleidingen en cursussen vond ik het meest opzienbarende feit dat het duidelijk is geworden dat tijdens je slaap in je hersenen een soort “grote schoonmaak” plaatst vindt. Afval wordt opgeruimd en afgevoerd. Daarom is slaap essentieel: worden je hersenen niet goed “schoongemaakt” dan kunnen er problemen ontstaan zoals ontstekingen of oxidatieve stress.
Hierdoor kunnen je hersencellen minder goed hun werk doen, waardoor er mentale, cognitieve maar ook lichamelijke issues kunnen ontstaan.

Elke nacht tussen de 7 en 9 uur goede kwalitatieve slaap is dus noodzaak voor (bijna) iedereen. Te kort of te lang slapen is niet zo gezond.
Tijdens mijn consulten vraag ik altijd hoe de cliënt slaapt. Vaak hoor ik dan dat ze de slaap in het weekend wel inhalen. Helaas werkt dat niet zo. Het fijnste voor je hersenen is om een vast moment van opstaan en naar bed gaan te hebben. Wijk je hier meer 1,5 uur vanaf, dan zijn je hersenen heel druk om je circadiaans (24-uurs) ritme proberen te herstellen.
Soms slaap ik ook uit op zondag, maar meestal ben ik dan overdag niet fitter. Sterker nog, ik voel me dan meestal moe en duf. Dit komt dus omdat je hersenen druk zijn met het herstellen van je circadiaans ritme.

Slaap inhalen lukt niet: dus zorg elke nacht voor voldoende kwalitatieve nachtrust!

Voeding speelt een grote rol bij ons slapen, vooral wat je eet en wanneer je eet.
Daarnaast kunnen supplementen het slapen ondersteunen.

Heb je slaapproblemen en wil je ondersteuning met voeding en supplementen?
Neem dan contact op!

Frank Gerards
Orthomoleculair & Ketogeen Therapeut & Slaapcoach
06 41 87 78 44
www.yhab.nl
info@yhab.nl