Diabetes?
Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij verhoogde glucose (suiker) waarden in het bloed te vinden zijn.
Deze verhoogde glucosewaarden worden veroorzaakt door te weinig van het hormoon insuline en/of door verminderde gevoeligheid voor insuline. Insuline wordt gemaakt door cellen in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de weefsels wordt opgenomen. Indien er geen of te weinig insuline in het bloed aanwezig is, stijgt het bloedglucosegehalte. Op de lange termijn kan dit zorgen voor schade aan het lichaam. Dit kan schade geven aan de kleine bloedvaatjes (van de ogen, nieren en/of zenuwen) en aan de grote bloedvaten (mogelijk leidend tot een hartaanval, beroerte of etalagebenen). Er zijn verschillende vormen van diabetes mellitus.
Diabetes mellitus type 1
Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen gezonde weefsel. Door deze antistoffen worden de cellen van de alvleesklier die insuline produceren (de zogenaamde bètacellen) afgebroken. Deze afbraak begint vaak al op jonge leeftijd. Als alle bètacellen kapot gegaan zijn, dan kan het lichaam geen insuline meer aanmaken. Uiteindelijk gaat diabetes mellitus type 1 dus gepaard met de afwezigheid van insuline.
Diabetes mellitus type 2
Bij diabetes mellitus type 2 is er sprake van een combinatie van meerdere factoren waardoor de bloedglucosewaarden te hoog worden. Enerzijds wordt er onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier. Anderzijds is de werking van insuline verminderd waardoor de cellen in verschillende weefsels de beschikbare insuline niet optimaal kunnen gebruiken. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Diabetes mellitus type 2 wordt in de volksmond ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd. Deze naam is echter misleidend omdat ook jonge mensen diabetes mellitus type 2 kunnen krijgen.
Of je diabetes type 2 hebt moet blijken uit een bloedsuikertest.
De bloedsuikerwaarde wordt nuchter geprikt
(acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
|
|
|
|
|
|
Risicofactoren
Diabetes mellitus type 1 werd lang gezien als een erfelijke ziekte. Dit blijkt niet zo te zijn, slechts 5% van de nieuwe gevallen van diabetes type 1 heeft een familielid (vader, moeder, broer of zus) met deze ziekte. Wel is het zo dat bepaalde combinaties van erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes mellitus type 1.
Bij diabetes mellitus type 2 spelen erfelijke componenten ook een rol. Daarnaast zijn epigenetische factoren zoals overgewicht en te weinig bewegen belangrijke risicofactoren voor diabetes mellitus type 2.
Diabetes mellitus type 2: epigenetische invloed
Epigenetica is de wetenschap dat genen aan- en uitgeschakeld kunnen worden door omgevingsfactoren en leefstijl. Deze omgevingsfactoren bepalen welke genen er actief of inactief moeten zijn. Voorbeelden van omgevingsfactoren waar je zelf invloed op hebt zijn:
- Wel/niet roken
- Voeding
- Beweging
- Warmte/kou
- Stress
Een gezonde leefstijl kan de genen positief beïnvloeden door “foute” genen uit te zetten en “goede” genen aan te zetten. Een gezonde leefstijl bestaat uit:
- Voldoende slapen
- Gevarieerd en gezond eten
- Voldoende bewegen
- Geestelijke uitdaging
- Voldoende ontspanning
- Niet roken
- Matig met alcohol
- Goede mondhygiëne
Your Health & Balance en diabetes type 2
Ook kunnen wij u begeleiden in het omkeren van diabetes type 2. In veel gevallen is het mogelijk om de diabetes medicatie te verminderen of te stoppen. Het is zelfs mogelijk dat er op een bepaald moment geen diabetes meer geconstateerd wordt.
Zie hiervoor de pagina Diabetes type 2 !
Wilt u meer informatie over het aanpakken van diabetes type 2?
Neem dan contact op via onze contactpagina!