Diabetes type 2

In deze fase is er door de huisarts diabetes type 2 gediagnosticeerd en gebruikt u orale geneesmiddelen zoals metformine en/of spuit u insuline. De nuchtere glucose is op twee verschillende momenten boven de 6,9 mmol/l gemeten.

pexels-nataliya-vaitkevich-6942016 (Klein)

Aan de hand van onze plaatsbepalingsmethode kan bepaald worden in welke fase van diabetes type 2 u zich bevindt:

Diabetes type 2: Leverdysfunctie:

• FASE 6 Insulineresistentie lever

Diabetes type 2: Bètacel insufficiëntie:

  • FASE 7 Reduced FPIR (First Phase Insuline Respons)
  • FASE 8 Bètacel dysfunctie
schema

Diabetes type 2: Leverdysfunctie: FASE 6 Insulineresistentie lever:

De lever is insuline resistent, dat wil zeggen dat de levercellen minder gevoelig zijn geworden voor het hormoon insuline. Dit heeft als gevolg dat de lever glucose blijft produceren waardoor de nuchtere glucose verhoogd is. Het signaal dat insuline aan de lever zou moeten geven komt niet meer goed aan.
Een van de oorzaken van een insuline resistente lever is een vervette lever. Ook wel NAFLD genoemd, NAFLD staat voor Non Alcoholic Fatty Liver Disease.

Het aanpakken van insuline resistentie van de lever richt zich op het normaliseren van de nuchtere bloedsuikerspiegel en de behandeling van NAFLD met voeding, orthomoleculaire- en fytotherapie eventueel aangevuld met reguliere geneesmiddelen (van de huisarts).

Diabetes type 2: Bètacel insufficiëntie: FASE 7 Reduced FPIR:

FPIR staat voor First Phase Insuline Response, reduced betekent verminderde.
FPIR is een korte boost van insuline als de alvleesklier glucose “meet” van de maaltijd.
FPIR geeft als het ware een signaal aan de lever: “stop glucose productie en wel nu, want er komt voeding aan!”.

Bij diabetes type 2 is er regelmatig sprake van reduced FPIR, waarbij de lever ook tijdens de maaltijd glucose blijft produceren waardoor de glucosewaarde na de maaltijd stijgt.
Reduced FPIR wordt waarschijnlijk veroorzaakt door verhoogde productie van een bepaalde soort cholesterol (namelijk) sdLDL a.g.v. leververvetting.

Er is geen regulier bloedonderzoek wat een reduced FPIR kan aantonen, aanpak ervan is op basis van voeding, orthomoleculaire- en fytotherapie.

Diabetes type 2: Bètacel insufficiëntie: FASE 8 Bètacel dysfunctie:

Zowel je spieren, vetcellen en lever zijn insuline resistent geworden waardoor de pancreas steeds meer insuline moet maken. De pancreas houdt deze hoge insuline productie niet oneindig lang vol.

Ook kan de pancreas zelf vervet zijn: NAFPD. NAFPD staat voor Non Alcoholic Fatty Pancreas Disease.
Bij NAFLD is er meer kans op NAFPD (lipotoxity van de pancreas).

Door vervetting van de insuline producerende bètacellen van de pancreas zijn ze niet meer instaat om voldoende insuline te produceren. Er is dan sprake van bètacel insufficiëntie. Vaak moet er dan insuline gespoten gaan worden.

diabetes-528678_640

De behandeling richt zich in deze fase op het herstel van de bètacellen van de pancreas middels:

  • VLCD (Very Low Calory Diet) 500 kcal + 200 kcal uit zetmeelarme groente
  • Fytotherapie
  • Aanvulling voedingstekorten
  • Intermittent fasting
  • Beweging 

Het blijkt dat mensen met type 2 diabetes door een maagverkleining/omleiding plotseling veel minder kunnen eten en heel snel heel veel afvallen en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze mensen vaak heel snel van hun diabetes type 2 af zijn.

Door een VLCD in te zetten “boots” je deze maagverkleining als het ware na en kun je je diabetes type 2 in veel voorkomende gevallen omkeren.

Het principe van de VLCD is diepgaand onderzocht door de Engelse professor Roy Taylor, een expert op het gebied van diabetes type 2. Hij heeft hier ook een super interessant boek over geschreven:
https://www.nieuwezijds.nl/boek/leven-zonder-diabetes/

Omkeren diabetes type 2

We kunnen u begeleiden in het omkeren van diabetes type 2. In veel gevallen is het mogelijk om de diabetes medicatie te verminderen of te stoppen. Het is zelfs mogelijk dat er op een bepaald moment geen diabetes meer geconstateerd wordt.

pexels-alesia-kozik-6836308 (Klein)

Wilt u meer informatie over het omkeren van diabetes type 2?

Kijk dan op: Diabetes Omkeer Traject