Je bekijkt nu Daling schildklierwaarde door voeding en vasten

Blog: persoonlijk succes: daling schildklierwaarde TSH door voeding en vasten
Doordat ik bij een door mijn werkgever Achmea aangeboden gezondheidsonderzoek er achter kwam dat één van mijn schildklier gerelateerde hormonen (TSH) te hoog was, ben ik me daarop gaan richten.
Ik heb ook oude bloedonderzoeken bij de huisarts opgevraagd en ook vele jaren terug was mijn TSH ook al te hoog. Destijds heeft de huisarts daarvan niks gezegd.
Mijn tip: vraag altijd de bloeduitslagen op!

TSH staat voor Thyroid-Stimulating Hormone en dat betekent weer dat het een hormoon is wat in je hersenen gemaakt wordt. Als reactie op meer TSH in je bloed zal je schildklier meer schildklierhormoon (T4) aan gaan maken.
Met TSH controleert je brein dus o.a. de snelheid van verbranding in je lichaamscellen en je lichaamstemperatuur. Heb je een te traag werkende schildklier dan heb je te weinig T4 aanmaak en wordt je o.a. heel moe en snel dik.
Heb je een snel werkende schildklier dan wordt je hyperactief en val je snel af.

Ondanks dat mijn TSH verhoogd was, was mijn T4 normaal en ik had ook totaal geen klachten. Alleen het feit dat mijn TSH te hoog vond ik opvallend. Ik wilde graag dat dit “normaal werd”.

De laatste maanden at en nu nog steeds eet ik koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk. Daarbij vast ik volgens het 16:8 principe (per dag 16 uur niet eten en 8 uur wel eten) en volg ik het 5:2 vastendieet.
Dat laatste betekent per week twee dagen van max 600 kcal eten. Op de andere vijf dagen eet je dan gewoon wat je wilt. In mijn geval heb ik 4 weken strikt paleo gegeten.
Paleo eten betekent eten als een oermens dus vooral veel groente, fruit, vlees, kip, vis, noten en zaden.

Het resultaat is 4 kilo minder gewicht en mijn TSH waarde binnen de normaalwaardes!
Daar ben ik super blij mee!

Een ruim en structureel verhoogd TSH i.c.m. normale hoeveelheden T4 (en ook T3) wordt vaak subklinische hypothyreoïdie genoemd. Mijn huisarts zei dat hij dit heel vaak ziet en dat er eigenlijk niks aan gedaan wordt. Er moet eerst iets misgaan of je moet symptomen laten zien voordat regulier gezien een behandeling wordt gestart.

Ik had direct zoiets van: “er klopt toch iets niet”. Waarom is die waarde bij mij zo verhoogd? Wat als straks de T4 ook laag is en misschien de T3 ook?

Na zeker 5 momenten van bloedprikken waaruit een verhoogd TSH naar voren kwam, is na het aanpakken van het probleem met voeding en vasten de TSH waarde normaal geworden!

Ik heb zelf een bloedtest gedaan via www.mijnlabtest.nl Je neemt zelf wat druppels bloed af en je stuurt dit op. De uitslag met uitleg krijg je per beveiligde mail.

Aan heel veel gezondheid gerelateerde problemen kun je met voeding, supplementen, goed slapen en stress reductie heel erg veel doen!